hirdetés

500 kilométer hosszú szállítószalag épülhet Japánban

A japán közlekedési miniszter jelentette be, hogy a jövőben futószalagon szállíthatják az árukat Tokió és Oszaka között. Ezzel reagálnának arra a teherautósofőr-hiányra, ami egyre komolyabb mértékben van jelen az országban.

Elég furcsa tervezettel állt elő a napokban Japán közlekedésért és turisztikáért felelős minisztere a The Japan Times magazin értesülései szerint. Nem másról van szó, mint hogy megkezdődött a tervezése és a kivitelezés előkészítése annak a mintegy 500 kilométernyi gigantikus futószalagnak, ami a jövőben Tokiót és Oszakát kötné össze.

A méretes szállító alkalmatosság kimondottan teheráru szállítására lenne alkalmas, amivel a miniszter szerint megoldódna az a probléma is, miszerint nincs elég tehergépjármű-sofőr az országban. A rendszer ugyanis 25 ezer teherautó kapacitásával bírna, ráadásul környezetkímélő módon. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem vasúton oldják inkább meg? A futószalag nem igényel forgalomszervezést sem pedig vezetőt, illetve nem kell összevárni vele a rakományt, hogy azt egyben továbbítsa a szerelvény.

A tervek szerint a szalag néhol a föld felett, egyes helyeken pedig az alatt menne egy alagútban, a megvalósításához pedig 23 milliárd dollárnyi összeg kéne. Ha zöld utat kap a projekt, akkor 2034-re szeretnék teljesen felépíteni és teljes kapacitással működtetni.