hirdetés

Személyesen ellenőrzik a Tesla vezetői, hogy tényleg betegek-e az otthon maradó alkalmazottak

A Tesla német gyáregységének vezetői megelégelték, hogy az iparágban drasztikusan náluk a legmagasabb a betegszabadságok aránya, ezért elkezdték személyesen ellenőrizni az otthon maradó dolgozókat.

Van az úgy, hogy lebetegszik az ember és ezért nem tud menni dolgozni. A Tesla német gyáregységében azonban az elmúlt időszakban magasan kiugró a betegszabadságon lévők aránya, ami cselekvésre késztette a vezetőket a német Handelsblatt magazin értesülései szerint.

Milyen arányokról van szó? A forrás megemlíti, hogy Németországban 2023-ban a betegszabadság arány átlagosan 6,1 százalék volt, míg az autóiparra kivetítve ez csak 5,1 százalékot tett ki. Ezzel szemben a berlini Tesla gyárban 17 százalékos arány alakult ki, ami már szemmel látható kieséseket jelent.

Ezt elégelte meg a gyár vezetősége és megpróbálták ösztönözni már előző évben a dolgozókat azzal, hogy aki az éves munkaidejének a 95 százalékát ténylegesen ledolgozza, az 1000 eurós jutalomban részesül. Ennek hatására a statisztikák szerint az addigi 17 százalékos hiányzás 11 százalékra esett vissza, ám ez még mindig kiugró érték, így egy lépéssel tovább mentek a vezetők.

Elkezdték ugyanis személyesen ellenőrizni az otthon maradókat, azaz elmennek a lakhelyükre és megbizonyosodnak arról, hogy tényleg betegek-e vagy más okok állnak a távolmaradás mögött. Elég drasztikus lépésnek tűnik, de Handelsbatt hangsúlyozza, hogy Németországban ez teljesen legális, azaz a vezetők ellenőrizhetik a beosztottakat akár otthon is.

Dirk Schulze, az IG Metall szakszervezet tagja szerint viszont abszurd ez a lépés, főleg hogy elmondása szerint a magas lebetegedési arányt az óriási munkaterhelés okozza. A kiesők miatt természetesen a teher másokon még jobban lecsapódik, ami további távolmaradásokhoz vezethet. „Ha a gyár vezetése valóban csökkenteni akarja a betegnapok számát, akkor meg kell törnie ezt az ördögi kört” – mondta Schulze a magazinnak.