hirdetés

A Rivian megmentője lehet a Volkswagen

Az anyagi problémákkal küzdő Rivian hathatós segítséget kaphat a jövőben. A Volkswagen ugyanis komoly összegeket fektet az amerikai gyártóba, cserébe pedig fejlett technológiai megoldásokat zsebelhet be.

Az amerikai Rivian pár éve tűnt fel az autózás világában, kezdetekben pedig úgy tűnt, hogy komoly kihívója lehet még a Teslának is. Azonban közben kiderült, hogy nem ennyire egyszerű ez a buli és jelenleg ott tart a gyártó, hogy nem profitot termelnek, hanem minden egyes autón nagyjából 40 ezer dollárnyi összeget buknak és ezért már a csőd is komolyan képbe került.

Most viszont komoly segítséget kaphatnak, a Volkswagen ugyanis bejelentette, hogy beszáll a cégbe első körben 1 milliárd dollárnyi átváltható kötvénnyel, majd a későbbiekben további 4 milliárd dollárt hajlandó erre a célra elkölteni, mellyel egy közös vállalatot is létrehoznának.

Természetesen nem az emberbaráti szeretet hajtja a németeket, hanem ezzel hozzáférnének a Rivian fejlett infotainment és operációs rendszereihez és az elektromos platformokhoz egyaránt. A Rivian a Volkswagen beszállítói hálózatát és a túlélést kapja cserébe, illetve újra elkezdhet fejleszteni és bővíteni.

A támogatás tényére természetesen azonnal reagált a tőzsdepiac is, a Rivian részvényei csaknem 50 százalékot ugrottak rövid idő alatt.