hirdetés

Perzselő ülések miatt perlik a Mazdát Amerikában

Amerikában perre megy a gyártóval szemben pár Mazda 6 tulajdonos, miután kiderült, hogy az autó fűtött ülései úgy túlmelegednek, hogy azok konkrétan égési sérülést okoznak. A vád szerint a gyártó már régóta tudhatott a hibáról, de nem léptek semmit, hogy biztonságosabbá tegyék az autót.

Amerikában, Kalifornia államban perelte be egy Mazda 6 tulajdonos a japán gyártót, miután az autója fűtött ülése úgy felforrósodott, hogy az komoly égési sérüléseket okozott neki. Miután napvilágot látott az ügy, akkor derült ki, hogy nem egyedi esetről van szó, más tulajdonosok is szenvedtek el kisebb-nagyobb sérüléseket, amikor hosszabb távon használták az ülésfűtést.

A hiba kimondottan a 2018-as évjáratot érinti és a vád szerint a Mazda tudott a hibáról csak egyszerűen nem tájékoztatták a felhasználókat a veszélyről és nem is léptek semmit, hogy azt időben el tudják hárítani. Mindezek mellett csalással is vádolják a Mazdát, mivel reklámokban népszerűsítette a funkciót, akkor is, amikor már tudni lehetett a veszélyforrásról is. A felperes is hozzátette, hogy ha tud a hibáról, akkor nem vásárolta volna meg az autót vagy jóval kevesebb pénzt lett volna hajlandó kifizetni érte.

Ezek alapján a gyártónak több vádponttal is meg kell küzdenie majd, ráadásul Amerika a kártérítések hazája, a felperes már jelezte is, hogy komoly kompenzációra tart igényt az elszenvedett fájdalom, a keresőképtelenség és „az élet élvezetére való képesség elvesztése” miatt.

A gyártó egyelőre nem árulta el, hogy hány már az utakon futó autó lehet még veszélyes, illetve az sem tisztázott, hogy mely piacokra gyártott példányok lettek felszerelve a hibás ülésfűtéssel.